second life building, projects

Second Life begrippenlijst

Attachment Avatar toevoegingen en opties dat vast gemaakt kan worden aan de gehele of gedeelte van je avatar. Zoals kleding, lichaamsdelen, haar, tools (voorwerpen met een functie).

Avatar Je virtuele ik. Een poppetje / mens / wezen waar jij controle over hebt.

Box_head Een bekend verschijnsel dat elke newbie overkomt. Het "dragen" van een voorwerp omdat je nog niet weet hoe je de doos met inhoud moet openen en kopieren naar je inventory.

Flex Prims die flexibel gemaakt zijn. Veel te zien in haar en rokken. Wanneer de avatar loopt zie je een natuurlijke beweging. Ook andere objecten kunnen flex gemaakt worden waardoor deze door beweging, wind e.d. mee bewegen. Nog redelijk nieuw (sinds zomer 2006 ongeveer).

Furries Avatars verkleed als dieren of cartoon achtige wezens. De meest bekende en kleinste community in SL. Sommige furries hebben hun eigen sim waar gewone avatars niet welkom zijn. Maar ook furries zijn in sommige clubs niet welkom. Soort racisme. Furries staan bekend om hun vriendelijkheid en behulpzaamheid. De meesten hebben een talent voor scripten en bouwen.

Ghost Een overgebleven prim nadat deze is verwijderd van de database maar nog niet van de clients cache. Je kan het niet verplaatsen, verwijderen of gebruiken. Enige oplossing is opnieuw inloggen en naar een andere sim gaan en weer terug keren.

Grid Benaming voor totale sims. De gehele Second Life wereld. MG = Main Grid TG = Teen Grid (de SL voor tieners / minderjarigen

In-world In Second Life / online. RL = Real World SL = Second Life IRL = in real world (in 't echte leven) First Life = Eerste leven... 't echte leven

Lag Te veel avatars, prims en/of scripts op dezelfde server kan vertraging veroorzaken met als gevolg packet loss, traagheid e.d. I'm laggy = Ik heb last van lag en kan niet goed bewegen en zie dingen vertraagd.

Linden(s) Medewekers van de makers van Second Life (Linden Labs).

Linden Dollar (of L$) De officiele munteenheid in Second Life. Om te ruilen in echt geld!

LindeX Wisselkoers van dollars - Lindens.

Newbie / Noob Pas geboren avatar. Iemand die nog erg nieuw is en geen idee waar hij/zij in is beland. De meest gestelde vraag van een newbie is dan altijd: "Waar kan ik geld verdienen?" Gelukkig wordt een newbie vaak geholpen door ervaren SLers.

Parcel Stuk land in Second Life. Elk parcel heeft een naam te zien tussen het menu en je $L).

Particles Deeltjes (letterlijk vertaald). Deeltjes te vinden in lasers (licht), blingbling accessoires, regen en sneeuw, etc... Het zijn geen prims. De balletjes die uit je hand komen wanneer je op een voorwerp klikt (rechtmuis klik, interactie met een object) zijn ook particles. Veel particles op een parcel kunnen lagg en dus vertraging veroorzaken. Vaak te merken in grote clubs waar veel avatars accessoires dragen met bling.

Poseball Een balletje waar je met je rechtmuis op kunt klikken om jouw avatar te animeren. Van zitten tot dansen en van poseren tot een voertuig of apparaat bedienen.

Prim Vormen waarvan de SL wereld uit is gemaakt. De bouwstenen. Cilinders, kubussen, piramides e.d. Je kan de oppervlakte en textuur veranderen. De meeste voorwerpen in SL bestaan uit verschillende prims die met elkaar zijn verbonden (linked). Prims kunnen ook reageren op wind, zwaarte kracht en andere "krachten" in Second Life.

Presence Aanwezigheid op een (deel van) een eiland in Second Life.

Resident Second Life inwoner. Een lid / avatar.

Rez - Rezzing Wanneer een voorwerp / object en/of omgeving nog moet "opbouwen" / verschijnen. Soms zie je avatars naakt en kaal omdat hun kleding nog ge-rezzed moet worden. Of je omgeving is grijs... deze moet nog opgebouwd worden. Hoe sneller de verbinding en computer en hoe beter je grafische kaart is, hoe minder je last hebt van het niet rezzen. TIP - zie je jezelf grijs of staat er "missing" op je geschreven? Ga naar (ctrl+alt+d) CLIENT - CHARACTER - REBAKE TEXTURES.

Script SL programma code/taal. Lijkt erg op C+

Shape De vorm van je lichaam. Deze zijn ook te koop. Je wordt geboren met een standaard shape die je zelf kan aanpassen. Er is duidelijk verschil te zien tussen een standaard aangepaste shape en een gekochte shape dat professioneel is gemaakt.

Simulator / sim Land op een server. Alle delen van Second Life is opgedeeld en vind plaats op een eigen server. Dit wordt SIM genoemd. De meeste sims zijn fysiek aan elkaar gekoppeld om 1 stuk land, eiland of continent te vormen.

Skin Betekent letterlijk: Huid. Ook hier is een groot verschil in te zien, zoals met een shape, of deze standaard is of custommade. Je kan zelf een skin maken of kopen. Duurdere skins hebben ontzettend veel detail! Wanneer je van plan bent als danser of ander visueel baantje te nemen is een investering hierin een must!

Bron: wikipedia